BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
LAUDÁCIÓ
2018. január 22-én, hétfő este a Szigligeti Színházban zajlott díjkiosztó gálaünnepséggel ért véget az RMDSZ által szervezett, a Magyar Kultúra Napjához kötődő rendezvénysorozat. Kulturális elismeréseket adtak át.
A Magyar Kultúráért Díjban részesült többek között dr. Fleisz János egyetemi oktató, történész. 
 

 
.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
H Í R E K/C I K K E K
H Í R E K/C I K K E K : Az irodalom és a kultúra éltető közege

Az irodalom és a kultúra éltető közege

  2018.11.07. 07:21

November 5-én és 6-án a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális címmel tartanak konferenciát. A szakmai tanácskozáson hazai, magyarországi és szerbiai előadók is részt vesznek.

 

Képek >>>

 

 


A PKE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja hagyományteremtő szándékkal indítja útjára a konferenciasorozatot, amelynek célja a helyi és regionális irodalom és kultúra megítélésének javítása, minőségértékelésének rehabilitása – áll a konferencia programfüzetében. A kétnapos konferenciát – melynek helyszíne első nap az egyetem épülete, a második nap pedig a vár – hétfő reggel ünnepélyes keretek között nyitották meg az új épület amfiteátrumában.

Küldetés

Elsőként János Szabolcs docens, a konferencia egyik szervezője köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényt azzal a szándékkal hívták életre, hogy az éveken át fenntartható legyen, így kapta a lokális és regionális alaptémát, hiszen tudvalevő, hogy a nagy nemzeti irodalmak a lokálishoz, regionálishoz kötődnek – mondta el. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a konferencia előzményének tekinthető az Értelmiségi karriertörténetek konferenciasorozat, amelynek immár harmadik tanulmánykötete is olvashatóvá vált online. A tanszék alapításakor is az volt a szándék, hogy Váradot visszavigyék abba az irodalmi regionális térbe és abba a nemzeti egyetemes irodalmi térbe, amiben a helye mindig is megvolt, és amiben helye mindig is megillette. Az egyetem hallgatóinak egy csoportja köszönhetően elmondható, hogy van ma váradi irodalom, ehhez tudományos keretekkel is hozzá szeretnének járulni – emelte ki.

Pálfi József rektor az Édenkert gondolata felől közelítette meg a konferencia alapgondolatát: az Édenkertben, egy kisebb térben az ember feladatot kapott, ahol lokális, regionális szinten működhet. Az embernek elsősorban ott van igazi feladata, küldetése, ahol él, ahol működik. Ezt a küldetést vállalta a PKE is.

Balázs Géza az egyetem oktatójaként és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnökeként szólalt fel; a társaság korábbi elnöke, Pomogáts Béla, aki 20 évig vezette a egyesületet, szintén részt vesz a konferencián. A professzor az ELTE oktatójaként rögtön egy, a helyi irodalmi életet támogató ötletét osztotta meg: mint ahogy a budapesti egyetemen Olvassatok ELTE-seket! címen indítottak sorozatot, úgy annak példájára egy Olvassatok PKE-seket! kezdeményezés is elképzelhető. Albu-Balogh Andrea adjunktus, a konferencia szervezője a szakmai tanácskozás Karácsony Benő-szekciójára tért ki, elmondván, hogy a 130 éve született, a két világháború között háttérbe szoruló erdélyi szerző több szállal kötődik Váradhoz, műveiben „erdélyi levegő, gyantaszag” érzékelhető.

Szekciók

A konferencia első szekcióját Verók Attila (Eger/Nagyvárad), a rendezvény harmadik társszervezője nyitotta meg Regionális alkalmi költészet mint marginális irodalom? Kora újkori szövegek vizsgálata az erdélyi német nyelvű irodalomból című előadásával, amely során a erdélyi szász alkalmi költészet egy szeletét, a halotti, lakodalmas, illetve névnapokra, születésnapokra, uralkodókhoz írt verseket, azok szerzőit ismertette. Bándi András (Nagyszeben) előadásában Hajdú István (1687–1748) törcsvári porkoláb kéziratos kötetével ismerkedhetett meg a hallgatóság, majd dr. Fleisz János tartott előadást Nagyvárad főtere mint az emlékezet kiemelt helye címmel. Elmondta, a kollektív emlékezet folytonos küzdelmet jelent, és napjainkra a szimbolikus harc formáját öltötte fel. Miután 1692-ben visszavívták a várost a töröktől, Nagyvárad egy kihalt város volt, a város központjaként szolgáló vár már nem tudta betölteni addigi funkcióját, így 1714-től egy új főteret kezdenek kialakítani az újvárosi részben. Itt már a 18. századtól a három, vallási sokszínűséget jelző, egyházi épületen kívül megjelenik egy szimbolikus elem, az 1739-ben emelt Szent László szobor, amit homokkőből készítettek. A főtér a századfordulón fejlődik igazán, ekkor épülnek a ma is látható épületek. 1893-ban a homokkőszobor helyére Szent László állószobra került, ami jelenleg a Székesegyház előtt látható. A történelem kerekének forgásában több szoborcserére is sor kerül: 1924-ben I. Ferdinánd lovasszobra kerül a Szent László-szobor helyére, ezt 1940 szeptemberében Belényesre szállítják, onnantól nyoma vész. A rövid magyar idő alatt szobrot nem, csak országzászlót sikerült állítani a főtéren, majd 1945-ben szovjet obeliszk kerül a központba, ezt 1989 után Vitéz Mihály szobra váltja. Előadásában kitért a főtér mai arculatára, amit a váradiak nehezen fogadtak el, de közösségi tér szerepét is megemlítette.

A konferencia további részében előadás folyt többek között Partium és Erdély 20. század irodalmi regionalitás-alakzatairól, értekezést tartottak arról, hogy hány magyar irodalom és nyelv létezik.

 

Forrás: https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/11/05/az-irodalom-es-a-kultura-elteto-kozege.biharinaplo

 

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE (BINCISZ) és a NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY (SAVA)  

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA 

2020-ra

2020. január 17-24. – Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XX.)

2020. március 14. – Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Megemlékezés  

2020. október 6. – Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról

2020. október 24. –Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője –Megemlékezés

2020. november 13. – Partiumi Magyar Tudomány Napja 2020, a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 keretében

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!        

 

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
LINKEK
 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

Szereted a tûzijátékot? Itt a helyed! Minden, ami pirotechnikával kapcsolatos! Kint a legújabb tûzijáték készlet videóm!    *****    Elsõ film kezdemény!:))    *****    Iván és az agymenés!;)))    *****    Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!