BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
.

 
LINKEK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
LAUDÁCIÓ
Tartalom
 
ARCHIVUM
ARCHIVUM : Bihar megyei és nagyváradi civil szervezetek szövetségének (BINCISZ) létrejöttének körülményei

Bihar megyei és nagyváradi civil szervezetek szövetségének (BINCISZ) létrejöttének körülményei

  2005.02.21. 15:55

Nagyváradon 1998-tól kezdődően felértékelődött a polgári társadalmi szervezetek jelentősége.

 Ekkor került előtérbe az önszerveződés egyik új eleme: civil szövetség megalakítása. Ennek fontosabb eseményére 1999-ben került sor, amikor több rendezvényen is felvetődött a helybeli magyar civil szervezetek összefogásának gondolata. A szerveződésben fontos momentumot jelentett a Magyar Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) debreceni tagozatának 1999. május 19-i nagyváradi kihelyezett ülése, amikor kimutatkozott a közös fellépés hatékonysága. 1999 szeptemberében előbb spontánul majd szervezetten találkoztak a szervezetek vezetői, aktív tagjai. E találkozókon körvonalazódott, hogy szükség van az összefogásra és egyértelművé vált, hogy lépni kell ebben a kérdésben. Az 1999. szeptember 12-i találkozón a kezdeményezést dr. Fleisz János az Erdélyi Múzeum Egyesület nagyváradi fiókszervezet elnöke indította, amikor az ülés kezdetén a következőket mondta: „A civil szervezetek szabályozó szerepet töltenek be a társadalomban, s meg kell kapniuk az őket, megillető helyet. Jelenleg azért nem működnek, mert az utóbbi harminc-negyven évben a polgári társadalom módszeres leépítése folyt. Szükség van a nagyváradi civil szervezetek szövetségének létrehozására. Meg is fogalmaztam egy felhívást. Ha az itt jelen lévők közül legalább öt szervezet vezetője aláírja, már be lehet indítani a szövetséget." (Bihari Napló, 1999. szeptember 13). Elvileg több szervezet is beleegyezett a szövetség létrehozásába, de a felhívás aláírása később egy másik szűk körű találkozón történt. A kezdeményező bizottság végül négy országos szervezet nagyváradi, illetve bihari szervezete: EME, EMT, EKE és RMGE képviselőiből állt. A felhívás a Bihari Napló napilap 1999. szeptember 28-i számában jelent meg és megfelelő visszhangja volt. Az alakuló ülésre 1999. december 8-án került sor a Fő (Republicii) utca 26 szám alatt, a II emeleti 9/A helyiségben. A kezdeményező e sorok írója, hangsúlyozta, hogy „megyénkben jelentősen megnövekedett a magyar polgári szervezetek száma, s ahhoz, hogy érdekeiket megfelelően képviseljék és érvényesítsék, az erők egyesítése szükséges. (Bihari Napló 1999. december 10). A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége első ülését 2000. január 20-án csütörtökön tartották meg 14 tagszervezet részvételével. Az alapító tagszervezetek a következők voltak: Anna Nőszövetség, Árpád-házi Szent-Erzsébet Ökumenikus Intézet, Biharigáz Alapítvány (Bihar), Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Bihari Osztálya, Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Bihar Megyei Szervezete, Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Nagyváradi Fiókegyesülete, LAZARUS Alapítvány (Bihar), Matyi Műhely Magánbábszínház, Mindennapok Kereszténye Szövetség, Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete, Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), Sapientia Varadiensis Alapítvány (SAVA), TEMPÓ Klub, Tibor Ernő Galéria.
Az ülésen megválasztották a tagszervezetek vezetőiből álló Vezető Tanácsot. Kelemen Mária elvállalta ideiglenes jelleggel a titkári feladatokat. Kialakították az ellenőrző bizottságot is (Bihari Napló, 2000. január 22-23).
A BINCISZ fő célkitűzései a civil szervezetek közötti jobb együttműködés és szorosabb összefogás, közös álláspontok kialakítása, közösségi központ létrehozása, kapcsolatok kiépítése, a társadalom polgárosodásának elősegítése. A BINCISZ igyekszik felvállalni a polgári társadalom érdekvédelmét, ennek kíván szószólója lenni. Politikával nem foglalkozik, de mint a társadalom egyik szabályzó szervezete állást foglal minden közérdekű kérdésben, ezzel is segítve az esetleges döntések meghozatalát. A BINCISZ nem irányul senki ellen és együttműködik minden haladó társadalmi és politikai erővel, a helyi önkormányzattal. Nem óhajt részt venni a magyarságon belüli politikai csatározásokon, egyforma közelségben maradva az egyes politikai irányzatokhoz.
A megalakult Szövetségi Tanács első ülését 2000. február 29-én tartottuk meg. Dr. Fleisz János elnök tájékoztatója után véglegesítettük a Szövetségi Tanács összetételét és a BINCISZ ügyvezető titkárának Varga András nyugdíjas mérnököt bíztuk meg. Ezután a BINCISZ tagszervezetei mutatkoztak be röviden.
A szervezetek képviselőinek véleménye az volt, hogy a polgári társadalom értékeit a helyi magyar polgárság csak akkor tudja visszaszerezni, illetve megtartani és megőrizni, ha azon munkálkodik, hogy a polgári réteg visszakapja szerepét a közélet irányításában. Megállapodtak abban is, hogy a Szövetségi Tanács negyedévenként ülésezzen és hogy indítsák el a jogi személyiség elnyeréséért a bejegyzési folyamatot (Bihari Napló 2000. III. 2). A bejegyzésre azonban még sokat kellett várni. Ennek anyagi hátterét Bethlendi István, az ügyek intézését pedig Kelemen Mária vállalta el, a BINCISZ elnökével és titkárával közösen.
Természetesen 2000-ben azért a tevékenység is elkezdődött. Először a szervezési ügyeket kellett megoldani, ami az év első felében megtörtént. Az év második felében sor került a BINCISZ által rendezett első eseményre is. 2000. november 3-án első alkalommal szervezték meg Nagyváradon (és az egész Erdély, Partium és Bánság területén!) a Magyar Tudomány Napját. Ez az összefogás eredményeképpen igen sikeresnek bizonyult, nagyszámú közönség hallgatta végig a 14 előadást és a rendezvényről külön kötet is megjelent. (Bolyai és Széchenyi szellemében A Magyar Tudomány Napja Nagyváradon. BINCISZ, Nagyvárad, 2000.). Ezzel a hagyományteremtő kezdeményezéssel lezárult a BINCISZ elindulásának időszaka.

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. Március
HKSCPSV
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

(BINCISZ)

NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

(SAVA)

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA

2019-re

 

2019. január 14-23.- Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XVIII.)

2019. március 9-10.- Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Jubileumi megemlékezés.

2019. október 6. -Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról és könyvbemutató.

2019. október 24. -Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője – Jubileumi emlékünnep.

2019. november 8-9. -Partiumi Magyar Tudomány Napja 2019, a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 keretében

 

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

                                                                                             

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Órarendek, Borítóképek SSO témában.- F e n t az 1. Videóm is c: KATT    *****    A horoszkóp elemzés,nagyon sok problémától megvéd,rámutat olyan betegségekre,melyek megelõzhetõk, ne mulaszd el,keress!    *****    Születési,gyermek,hold,párkapcsolati,fogamzási horoszkópok,elõrejelzések,biotérkép,ingyenes konzultációval.Ne hagyd ki!!    *****    Érdekel az Euróvíziós dalfesztivál? Kíváncsi vagy más országok indulóira? Akkor nézz be oldalamra, ahol láthatod õket.    *****    FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG // Lanawin &#8212; FANTASY FRPG //    *****    Egy horoszkóp olyan üzenetekhez juttat,melyek az egész életedre sok pozitív és fontos információt tartalmaz.Ne hagyd ki!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, mindent megbeszélhetsz velem! Várlak!!!    *****    Valentínnap szavazz te is Vivi és Makai Tomi fotójára likeokkal LOVE & NAAF #usacar Köszönjük!