BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
LAUDÁCIÓ
2018. január 22-én, hétfő este a Szigligeti Színházban zajlott díjkiosztó gálaünnepséggel ért véget az RMDSZ által szervezett, a Magyar Kultúra Napjához kötődő rendezvénysorozat. Kulturális elismeréseket adtak át.
A Magyar Kultúráért Díjban részesült többek között dr. Fleisz János egyetemi oktató, történész. 
 

 
.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
H Í R E K/C I K K E K
H Í R E K/C I K K E K : EMKE: híd a tömbmagyarság és a szórvány között

EMKE: híd a tömbmagyarság és a szórvány között

  2019.04.15. 16:52

2019. április 13-án tartotta Kolozsváron éves közgyűlését, valamint díjátadó gáláját, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE).

A kolozsvári rendezvényen Nagyváradról részt vett dr. Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az EMKE Partium régió alelnöke.

 

Képek >>>

 

 

 

 


2019. április 13-án tartotta Kolozsváron éves közgyűlését, valamint díjátadó gáláját, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). A kolozsvári rendezvényen Nagyváradról részt vett dr. Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az EMKE Partium régió alelnöke.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) minden évben ünnepi közgyűlést tart az 1885. április 12-i alapító dátumhoz legközelebb eső hétvégén. Az idén ezt április 13-án, szombaton délelőtt rendezték meg a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Az esemény alkalmat nyújtott a társ- és fiókszervezetek seregszemléjére, az országos elnökség beszámolójára, a pénzügyi és cenzori jelentésnek az ismertetésére az elmúlt egy évi tevékenységről, az egyes régiók munkájának vázolására, az EMKE ifjúsági szervezetének eredményeire és terveire vonatkozó beszámolóra, hozzászólásokra és javaslatokra a tagság részéről. A közgyűlést Szakács Imelda népdalénekesnek, a Sigismund Toduţă Zenelíceum kilencedikes diákjának székely és kalotaszegi nótákat felvonultató műsora színezte.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési-Egyesület (EMKE) idei közgyűlésére és díjkiosztó gálájára szombaton, április 13-án került sor a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A közgyűlést köszöntők közül Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős főosztályának ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy a közművelődés terén csupán olyan programokról beszélhetünk, amelyeket sikerre visznek. Példaként megemlítette, Kolozsváron is folyamatban van a magyar kulturális központ létrehozása. Kecskés Tibor, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja arra emlékeztetett, hogy az EMKE 1989 után hamvaiból volt képes feltámadni, és azóta is tartja magát a „Nyelvében él a nemzet‟ közismert Széchenyi-idézethez, megmaradásunkat szolgálva. Ugyanakkor a romániai magyarság a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására.

Az anyaországban működő Területi Művelődési Intézmények Egyesületének múltját és jelenét Pál Gábor tiszteletbeli elnök mutatta be. Az EMKE-vel jó kapcsolatokat ápoló egyesület a határon túli magyarság körében is művelődési házakat, könyvtárakat, művészegyütteseket támogat a magyar kulturális örökség részeként.

Széman Péter EMKE-elnök beszámolójában sorra vette az elmúlt év rendezvényeit, eredményeit, valamint a 2019-es célkitűzéseket. Fontos, hogy az egyesület a híd szerepét kívánja betölteni a romániai tömbmagyarság és a szórvány között. A sikerek közé sorolható például az a közművelődési szakemberképzés, amelyen, az RMDSZ-szel közös szervezésben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságá- nak támogatásával és a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai segítségé- vel, tizennégy erdélyi megyéből 105 közművelődéssel, kultúrával, művészeti csoportok vezetésével foglalkozó személy vett részt. De az EMKE hagyományos programjai is elérték céljukat: Szent-László Napi Kórustalálkozó Tordaszentlászlón, Ifjúsági Énekkarok Találkozója Déván, Szabédi Napok, Kőrösi Napok, EMKE: híd a tömbmagyarság és a szórvány között Feketelaki Összművészeti Tábor, és természetesen a Kolozsvári Magyar Napok, amely kínálatskálájából a szervezet jócskán kivette részét. Az EMKE társszervezeteinek is ajánlja a KMN-on való részvételt.

A közgyűlésen Katona Réka könyvelő pénzügyi jelentését Széman Emese olvasta fel, a cenzori jelentést pedig Imecs Veronka közgazdász ismertette. A hozzászólások során, többek között, elhangzott: a helyi szervezeteknek állandó alaptámogatás után kellene nézniük helyi szinten, mert érezhető a kezdeti lelkesedés lankadása. Az Erdélyi Magyar Közművelődési-Egyesület Ifjú- sági Szervezetének (EMKISZ) eredményeit és terveit Tamás Csilla elnök mutatta be. Sok hazai és külföldi rendezvényen vettek részt, az elkövetkezőkben pedig szeretnének minél több iskoláskorú fiatalt állandó jelleggel bevonni munkájukba.

Délután a hagyománynak megfelelően a patinás teremben az EMKE-díjak átadása következett. Az idei kitüntetettek névsorát lapunk április 10-i számában is közöltük. A gálán a díjazottakat a következők laudálták: Bodó Márta (Laczkó Vass Róbert – Gr. Bánffy Miklós-díj), Pozsony Ferenc (Jakab Albert Zsolt – Bányai János-díj), Katona Zs. József (a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztősége – Janovics Jenő-díj), Kovács Zsombor (Szabó Ferenc – Kallós Zoltán-díj), Simon Judit (Bandi András Zsolt – Kovács Györgydíj), Markó Béla (Takács Csaba – Kötő József-díj), Szép Gyula (Balla Ferenc – Gr. Kun Kocsárddíj), Nagy Péter (ifj. Mezei János – Gr. Mikó Imre-díj), Kiss Jenő (Lokodi Anna – Monoki Istvándíj), Lászlófy Pál (Köllő Ferenc – Nagy István-díj), Parászka Miklós (Szabó Enikő – Poór Lili-díj), Makkai Zoltán (Graur János – Spectator-díj), Németh Júlia (Bordy Margit – Szolnay Sándor-díj), Szőke Zoltán (Boldizsár Zeyk Imre – Életműdíj). Közreműködött a Bedő Ágnes vezette Guttman Mihály Pedagóguskórus.  

Forrás: Szabadság (Kolozsvár)

 

 

 

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE (BINCISZ) és a NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY (SAVA)  

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA 

2020-ra

2020. január 17-24. – Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XX.)

2020. március 14. – Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Megemlékezés  

2020. október 6. – Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról

2020. október 24. –Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője –Megemlékezés

2020. november 13. – Partiumi Magyar Tudomány Napja 2020, a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 keretében

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!        

 

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
LINKEK
 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

Szereted a tûzijátékot? Itt a helyed! Minden, ami pirotechnikával kapcsolatos! Kint a legújabb tûzijáték készlet videóm!    *****    Elsõ film kezdemény!:))    *****    Iván és az agymenés!;)))    *****    Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!