BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
.

 
LINKEK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
LAUDÁCIÓ
Tartalom
 
H Í R E K/C I K K E K
H Í R E K/C I K K E K : TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A HELYTÖRTÉNETÍRÁSRÓL

TUDOMÁNYOS KONFERENCIA A HELYTÖRTÉNETÍRÁSRÓL

  2018.08.21. 09:32

 2018. augusztus 14-16-a között a Balaton-parti Zamárdiban a Magyar Történelmi Társulat (MTT) és annak Dél-Dunántúli Csoportja az MTA PAB Város- és Helytörténeti Munkabizottsága és a pécsi egyetemi Levéltár közreműködésével módszertani jellegű tudományos konferenciát rendezett a helytörténetírás kérdéseiről. 

 

Képek >>>


 


A hely embere – az ember „helye” Emberközpontú történetírás ‒ helytörténeti kutatás című rendezvény lényegében folytatása volt egy már 1999 szeptemberében, majd 2017-ben Pécsett megrendezett hasonló konferenciának. Az eseményen részt vett Nagyváradról dr. Fleisz János történész, a Sapientia Varadiensis Alapítvány elnöke, valamint Fleisz Judit ny. tanár.

A rangos konferencián, Csukovits Enikő, a MTT főtitkára megnyitója után két plenáris előadás következett. Az elsőt, Vonyó József pécsi egyetemi tanár tartotta A hely és az ember. Az emberközpontú helytörténet írás lehetséges szempontjai címmel. Ebben kifejtette, a helytörténetet gyakran értelmezik település történeteként – holott annak értelme jóval általánosabb: lokális történelem. Ezért tárgyai lehetnek (kell, hogy legyenek) más területi egységek is, mint például a településnél nagyobb területi egységek: a természeti, politikai adottságok alapján elkülönülő kis- vagy nagyrégiók (Ormánság, Sárrét stb., illetve Kárpátalja, Partium stb.), a közigazgatási egységek (járás, megye), a településrészek: kerületek, városrészek, de tágabb értelemben illeszkednek a tematikába a települések fontos üzemei, intézményei történetének feldolgozása stb. A továbbiakban kitért az országos történet és a helytörténet viszonyára, megállapítva, hogy a döntő elem az ember, mert a települést, vagy az épületállományát az ember hozza létre.

Gyáni Gábor budapesti akadémikus A helytörténettől a helyi történetig címmel tartott előadást, amelyben végig követte a helytörténet és országtörténet közötti viszony alakulását, a megközelítések és a szempontok sokrétűségét. Kiemelte a helytörténet írás újabb paradigmáját, amely szerint a kutató nem a helyit vizsgálja, hanem helyben kutat. Következtetése, amely egyben az egész konferencia egyik alap felismerése volt: a hagyományos helytörténet, műveljék azt tetszőleges keretben nem az országos történetnek alárendelt műfaj, hanem olyan autonóm történeti megismerési mód, amely képes megállni a maga lábán is.

A három nap alatt több szekcióban mintegy 30 előadás hangzott el, a legváltozatosabb tematikában, olyan gyűjtőcímek alatt, mint az interdiszciplináris kutatások, a személyiségek szerepe a települések életében, városi tér, épületállomány és az ember, népességi és gazdaságtörténeti vizsgálatok, a regionális kutatások lehetőségei. Utóbbi szekcióban hangzott el Fleisz János nagyváradi egyetemi tanár a Partium régió kutatásának problémái napjainkban című előadása, amelyben a  régió kutatásának elméleti, módszertani és gyakorlati kérdéseire tért ki. Kiindulva a Partium 1570 óta nyomon követhető, mintegy 450 éves múltjából, ismertette a formálódó régió mai területi koncepcióját. A több tudományágat és szakirányt igénylő kutatás szemléleti alapja, egy jövőbeni Partium monográfia elkészítése, amely később kiegészülne a Partiumban élő két népcsoport közötti folyamatokra való összpontosítással. Bemutatta a Partium kutatás jelenlegi helyzetét és intézményes kereteit, amelyben az utóbbi években a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE), a Partiumi Területi Kutatások Intézete (PTKI), a Sapientia Varadiensis Alapítvány és mások szerepe emelkedik ki. Végkövetkeztetése, az volt, hogy a sok felvetődő probléma ellenére is szükség van a jelenleg identitásukat kereső, formálódó régiók kutatására is, ehhez pedig a regionális történeti és földrajzi vizsgálatokat kell előtérbe helyezni.

Első este a kutatási programok bemutatása keretében sor került a Pécs8 Program, a Budapesti Topotéka és a Magyar Várostörténeti Atlasz ismertetésére. Második este a város- és településtörténet írás mai helyzetét elemezték, kitérve arra, hogyan áll az egyes városok, települések  nagy-monográfiájának az összeállítása. Utolsó napon pedig az ARCANUM Adatbázis kezeléséről volt előadás és beszélgetés.

A tanácskozáson többek között az is elhangzott, hogy sajnos a hasonló rendezvényeken többségében a professzionális történetírás képviselői vesznek részt és a nagyszámú amatőr helytörténészek alig vannak jelen. Ugyanakkor, pedig jellemző az is, hogy ezek gyakran nem ismerik vagy nem olvassák az újonnan megjelent szakirodalmat és módszertant, sőt esetenként évtizedekig ugyanazokra a szakmailag már rég túlhaladott kiadványokra alapozva közlik sorozatosan írásaikat.

Zárszavában Gyáni Gábor akadémikus kifejtette, hogy nagyon sikeresnek ítéli a konferenciát és a nagy létszám is mutatta a téma aktualitását. A helytörténet ma már maga a történet, s nem véletlen, hogy azok a problémák amelyekkel a helytörténetírás küzd, lényegében az egész történetírást érintik. Azt is megállapította, hogy az utóbbi közel száz évben a trianoni határváltozások hatására, ami addig egységes nemzeti történelem volt, lényegében helytörténetté vált, ilyen az új kontextusba került, Erdély, Partium vagy akár Kárpátalja története. Az előadások pontos áttekintését adták annak, hogy mennyire sokrétű a mai helytörténet írás és körvonalazták a jövőbeli feladatokat is.

A konferencia előadásait jövőre külön kötetben is megjelentetik, de ezek vázlata már megjelent és elérhető a  http://www.tortenelmitarsulat.hu/doc/news/zamardirezumekotetbelivjo.pdf

honlapon.

A sikeres rendezvényt más témakörrel a jövő évben is megszervezik.

 

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

(BINCISZ)

NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

(SAVA)

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA

2019-re

 

2019. január 14-23.- Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XVIII.)

2019. március 9-10.- Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Jubileumi megemlékezés.

2019. október 6. -Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról és könyvbemutató.

2019. október 24. -Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője – Jubileumi emlékünnep.

2019. november 8-9. -Partiumi Magyar Tudomány Napja 2019, a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 keretében

 

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

                                                                                             

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.