BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
.

 
LINKEK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
LAUDÁCIÓ
Tartalom
 
H Í R E K/C I K K E K
H Í R E K/C I K K E K : Tudományos emlékkonferencia

Tudományos emlékkonferencia

  2018.06.21. 08:09

A kettős honfoglalás elmélete kidolgozójának, László Gyula történésznek az emlékére rendeztek konferenciát június 18.-án Váradon a Szent László Napok keretében. Köszöntőt mondott dr. Fleisz János történész, a BINCISZ elnöke.


A Szent László Napok keretében megszervezett konferencia tegnap délelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban zajlott: ez a helyszín jelképes, hiszen, mint ahogy azt köszöntőjében dr. Fleisz János történész felidézte, László Gyula 1998 nyarán meghívást kapott, hogy június 20-án nyissa meg a Sepsiszentgyörgyön a Barabás Miklós kiállítást. Útközben kíséretével megállt Nagyváradon és 1998. június 17-én a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban érte a halál. „László Gyula ugyan sajnálatos váratlan halála által kötődik Nagyváradhoz, mégis azt mondhatjuk, hogy azért Nagyvárad nem véletlenül ad otthont a mai tudományos konferenciának, hiszen a Szent László által 1082-ben alapított település évszázadokon át egyike volt a magyar kultúra és tudomány fellegvárainak” – fogalmazott Fleisz János, aki a továbbiakban hozzátette: „A magyar őstörténet igen nehéz diszciplína, hihetetlen követelményeket támaszt a jól képzett szakemberekkel szemben is, ezért rendkívüli fontosságú a tudományos felkészültség és a tudományágak közötti valódi együttműködés. László Gyula megtanított magyarságunk hivalkodástól mentes vállalására és hasznos szolgálatára olyan időkben, mikor a nemzeti identitás ilyen szellemű megvallása és szolgálata nemigen volt divatban.”

Szent László

A konferencia első előadója Kásler Miklós, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának a vezetője volt, aki az Árpád-korról és Szent László királyról értekezett. Bevezetésként Szent István koráról és az ő hagyatékáról beszélt, majd Magyarország helyzetét ismertette a Szent István halálát követő időszakban, előadása második felében pedig Szent László alakját idézte meg, illetve méltatta az államférfi, a hadvezér, a lovagkirály, a szent uralkodó, az első keresztény aranykor megalkotójának a tevékenységét. A miniszter előadásának volt néhány aktuális üzenete is: jelezte, hogy érdemes lenne elgondolkozni egy Szent László zarándokút felélesztésének a lehetőségéről, amely magában foglalná Raguzát (a mai Dubrovnikot), Zágrábot, Nyitrát és Váradot is. A miniszter felsorolta az 1092-ben László király által vezetett szabolcsi zsinat jelentősebb határozatait is, ezek közül idézte azt, amelyik kimondja: „Azok a latinok, akik nem akarják követni a magyarok törvényes szokását, (…) ha nem akarnak egyetérteni a mi jobb szokásunkkal, menjenek, amerre látnak. A pénzt azonban, amit itt szereztek, hagyják itt, kivéve, ha észhez térnek…” – majd ehhez kapcsolódva a miniszter megjegyezte: „nagyon meggondolandó szavak nyolcszáz év után is” – nagy derültséget váltva ki a Lorántffy-központ hallgatósága körében. Előadása végén Kásler Miklós említést tett arról az általa vezetett kutatásról, amelynek során a budapesti Mátyás-templomban őrzött királysírok csontmaradványait, valamint a Székesfehérváron eltemetett maradványokból vett mintákat DNS-vizsgálatnak vetették alá, és kétségtelen megállapítást nyert az, hogy a Mátyás-templomban őrzött férfi csontváz a III. Béláé. Ezen kívül Kásler Miklós megállapítása szerint bebizonyosodott az is, hogy az Árpád-házi királyok géncsoportja eléggé messze esik a finnugor genetikai csoporttól.

Kettős honfoglalás

A magyar tudományos és laikus közvéleményt is foglalkoztatja a magyar honfoglalás kérdése. Ebben a vonatkozásban érdekes volt Szabados György Phd történész előadása, aki a László Gyula által kidolgozott kettős honfoglalás elméletét ismertette néhány saját meglátás kíséretében. Különböző írott források szöveghelyeire hivatkozva Szabados György hangsúlyozta, hogy az Avar Kaganátus 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét, majd 595 körül és 670 táján jelentős sztyeppei eredetű, velük rokon népességgel gyarapodott. A történész meglátásai szerint ezen vándorlások során az onogurok már jelentős magyarul beszélő közösségekkel együtt vonultak be a Kárpát-medencébe. Az avar kaganátus elenyészése után az avarok nem tűntek el teljesen a Kárpát-medencéből, hanem három, egymástól független avar csoport érte meg a 9. századot, így a Kárpát-medencébe bevonuló magyarok a 800-as években még találkoztak velük, és a köztük élő, magyarul beszélő közösségekkel. Ez lehetett a magyarázata annak, hogy a magyarok minden más népcsoporttal szemben erélyesen léptek fel, de az avarokkal békésen bántak. Továbbá a magyarok nem teljes létszámban érkeztek a Kárpát-medencébe, a teljes magyar népességnek mintegy egyharmada érkezett ide, a Perzsia vidékére költözött szabír magyarok és a volgai magyarok mindvégig keleten maradtak, ráadásul a Kárpát-medencét elfoglalók kétnyelvűek – magyar és kabar – voltak. „A magyar etnográfia többágú, mely a Kárpát-medencében válik egy ággá” – fogalmazott Szabados György, aki végezetül megjegyezte, hogy bár László Gyula kettős honfoglalásról beszél, de az Álmos vezér vezette honfoglalók előtt a Kárpát-medencébe jött magyar közösségeket nem lehet honfoglalóknak nevezni, hiszen ez a fogalom azt is jelenti, hogy a beérkezők a maguk képére formálják és uralni kezdik az általuk elfoglalt területeket, míg az avar korban a Kárpát-medencében megtelepedett magyar közösségekről ez nem mondható el.

Pap István (Erdon)

 

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

(BINCISZ)

NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

(SAVA)

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA

2019-re

 

2019. január 14-23.- Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XVIII.)

2019. március 9-10.- Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Jubileumi megemlékezés.

2019. október 6. -Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról és könyvbemutató.

2019. október 24. -Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője – Jubileumi emlékünnep.

2019. november 8-9. -Partiumi Magyar Tudomány Napja 2019, a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 keretében

 

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

                                                                                             

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.