BINCISZ (BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE)
Fejléc

 

 Képtalálat a következőre: „fleisz jános”

Megjelent dr. Fleisz János történész legújabb könyve Nagyvárad művelődési élete 1940-1944 címmel, amely már kapható az Illyés Gyula, a Libris Antica, és a Kolbe könyvesboltokban. A Sapientia Varadiensis Alapítvány által kiadott és a nagyváradi Litera Print nyomdájában ízlésesen kiállított kötet, úttörő jellegű, átfogó művelődéstörténeti szintézis, igazi hiánypótló mű.

A könyv bemutatja, hogyan lett Nagyvárad újra Magyarország része, mennyire sikerült visszaállítani a várost magyar nemzeti térré és végül a már tragikussá vált helyzet után, hogyan került ismét román közigazgatás alá. A kötet tárgyalja az új népességi, társadalmi állapotokat, a város történetének legfontosabb eseményeit, az 1940-1944-es művelődési élet általános jellegzetességeit. A továbbiakban foglalkozik az oktatás, tudomány, a társadalom és az egyházak korabeli helyzetével, majd a város ünnepei áttekintése után, ismerteti a nagyváradi irodalom, média, művészet (képzőművészet, színház, mozi, zene stb.) és sport teljesítményeit. 

 
A K T U Á L I S

 

 

 
BEMUTATKOZÁS

 Bemutatkozás >>>

Prezentáció >>>

Tag- és társszervezetek küldöttei >>>

 
MENŰ
 
Dr. Fleisz János, egyetemi magántanár, a BINCISZ elnöke.

Dr. Fleisz János nagyváradi, magyar, történész.png

Dr. FLEISZ János a Wikipédián

Dr. habil. Flesz Jánosa Magyar Tudományos Akadémia  köztestületi tagja.

(szül.: 1951. 06. 03., Nagyvárad)

Tudományos osztály: MTA II. - Újkori és jelenkori magyar várostörténet
Munkahely: Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad
tel.: +40 259 432 837, fax: +40 259 137 898
Levelezési cím:  P. O. Box. 1-204.

Tel.: +40 259 413 103

E-mail: sava@lady.rdsor.rofle@freemail.hu

  

Szakmai önéletrajz  >>>

 

Honlapja >>>

 

MAGYAR KULTÚRÁÉRT DÍJ

LAUDÁCIÓ >>>

 

 
Dr. Fleisz János a SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY elnöke

 

SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

 
Dr. Fleisz János, nagyváradi tanácsos

 

 
Dr. Fleisz János nezetközi sakkbíró

SAKKVERSENYEK >>>

 
Tagszervezetek
 
BINCISZ FELHÍVÁS

 

FELHÍVÁS >>>

Utalja jövedelemadója 2 % -át bankszámlánkra

NYOMTATVÁNY >>>

 

 
.

 
LINKEK
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-02-21
 
LAUDÁCIÓ
Tartalom
 
H Í R E K/C I K K E K
H Í R E K/C I K K E K : A Denagy nagy napja

A Denagy nagy napja

  2018.05.10. 06:07

 

A maradandó értékek iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéseként, a Debreczen-Nagyváradi Értesítő emléktábláját megkoszorúzta Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármestere, Tőkés László, Európai Parlamenti képviselő, Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármestere magyar ügyekkel megbízott tanácsosa, Dr. Fleisz János, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civilszervezetek Szövetségének elnöke és a magát a Debreczen-Nagyváradi Értesítő szellemi utódjának tekintő Denagy.hu hírportál alapítói, Bércesi Tünde és Stanik István.

Képek >>> 


A Debreczen-Nagyváradi Értesítő megjelenésének 175. évfordulóján az egykori szerkesztőségnek otthont adó, Dósa nádor téri épület előtt, a rendezvény moderátora kiemelte, az 1843-ban alapított Debreczen-Nagyváradi Értesítő, csaknem hatvan éven át volt a Debrecen és Nagyvárad közötti kapcsolattartás fontos eszköze. Alapítója, Balla Károly, „hirdető, szépirodalmi és vegyes tartalmú közérdekű hetilapként” határozta meg kiadványát, amelyben Petőfi, Jókai, Mikszáth, Gárdonyi, később Ady Endre és Móricz Zsigmond is közölt verset, prózát.

Az értesítő legnagyobb érdeme azonban az volt, hogy megérezte, Debrecen és Nagyvárad közelsége, azonos földrajzi, történelmi, és kulturális környezete az együvé tartozást sugározza egymás felé, hogy az együtt felnövő, néha civakodó, egymással versengő, el-elhidegülő, de mindvégig együvé tartozó városok, egy vérből való testvérek. A megemlékezés egy olyan újságnak szól, amelyről bebizonyosodott, hogy az nemcsak egy bibliográfiai adat, sajtótörténeti relikvia, hanem olyan értékeket hozott létre, amelyek kiállták az idők 175 éves próbáját, amelyeket a következő nemzedékeknek is érdemes tovább vinni.

Az esemény a Csokonai étterem rendezvénytermében folytatódott. Elsőként Dr. Papp László, Debrecen polgármestere emlékezett a Debreczen-Nagyváradi Értesítőre, és köszöntötte utódját, majd hosszan sorolta, milyen fontos szálak kötik össze a két várost a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a személyes emberi kapcsolatok terén, hozzátéve, ez az intenzív együttműködés bővül most tovább a sajtó területén. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Debrecen megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet, és ebben fontos szerepet szán a Nagyváraddal való együttműködésnek. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a két város közötti 60–70 kilométeres távolság megtételének ideje hamarosan húsz percnyire rövidülhet, hiszen 2020-ig a határig, a magyar oldalon mindenképpen kiépül az autópálya. Az elöljáró Facebook-oldalán pedig azt írta: “Abban bízom, hogy az online formában megjelenő denagy.hu újra betölti évszázados szerepét és segíti az eligazodást közös ügyeinkben”.

Beszédében Tőkés László, az új hírportál indulását úgy értékelte, hogy évtizedekig tartó folytonosságot sikerült helyreállítani a két város között a média területén, majd a két város közös egyházi múltját emelte ki, rámutatva, hogy az általa két évtizeden át vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület egykor a debreceni központú Tiszántúli Református Egyházkerület része volt. Végül arra intett, hogy ne csak a múlt legyen közös, hanem a jövőt is együtt kell építeni.

 

Zatykó Gyula tolmácsolta Nagyvárad polgármesterének üzenetét, amelyben arról biztosította a jelenlevőket, támogatni fogja a két város együttműködését elősegítő projekteket. Többek között közös turisztikai ajánlatok kidolgozását szorgalmazza. Majd elmondta, hogy a Körös-parti önkormányzat teljes mértékben támogatja Debrecent az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésében is. Hiszen ha Debrecen nyer, annak a két város régiói is nyertesei lesznek – mutatott rá.

A Debreczen-Nagyváradi Értesítő alapításának 175. évfordulójára emlékezve előbb Dr. Fleisz János nagyváradi történész, egyetemi tanár tartott előadást Debrecen és Nagyvárad közös történelméről, majd Dr. Bakó Endre, irodalomtörténész, a Hajdú Bihari Napló nyugalmazott főszerkesztője, a két város kulturális kapcsolatainak kutatója, a Debreczen-Nagyváradi Értesítő alapításának és működésének körülményeiről beszélt, gyakran idézve a 19. század második felében megjelenő szövegekből. (Az előadások szövege hamarosan portálunkon is olvasható lesz.)

Stanik István a Denagy.hu projektigazgatója megköszönte a kívülről jövő támogatást és a munkatársak önzetlen segítségét. Külön kiemelve Toró József grafikai tervét, Izsányi Norbert programozó teljesítményét. Majd arról beszélt, hogy a régi és az új Értesítőnek a piac az éltető ereje, ahol a kereslet és kínálat találkoztatásában a sajtó által biztosított kommunikáció is szerephez jut.

Hangsúlyozta, hogy tájékoztató jellegű internetes újságot készítenek, amely magyar és román nyelven közli a két város, illetve megye – Hajdú-Bihar és Bihar – kulturális, turisztikai programjait, legfontosabb eseményeit, a szállodák, éttermek, különféle szolgáltatások elérhetőségeit, beszámol a két városban zajló beruházásokról. Tájékoztatják a két város polgárait az őket kölcsönösen érintő, számukra fontos közérdekű információkról, minden olyan helyi, megyei és régiós hírről, amely az életüket, egymáshoz fűződő kapcsolataikat befolyásolja vagy befolyásolhatja. Majd azzal a reménnyel zárta bemutatóját, hogy az elődök által működtetett „tudakozó irodák” mintájára, a jövőben, Debrecenben és Nagyváradon is információs irodát nyit a denagy.hu hírportál.

Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője, egyfajta összegzésként úgy fogalmazott, „a jelenlegi magyar nemzetpolitika a Trianon-szindróma meghaladását tartja az egyetlen járható útnak, a denagy.hu pedig úgy tűnik, ezen az úton indult el”.

Köszönjük a portál iránti érdeklődést, a támogatást és bátorítást! Igyekszünk megfelelni az elvárásoknak.

 

 

 
HÍRDETMÉNY

 

 

                         


 

 
NAPTÁR/AJÁNLÓ
2019. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
ESEMÉNYNAPTÁR

BIHAR MEGYEI ÉS NAGYVÁRADI CIVIL SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE

(BINCISZ)

NAGYVÁRADI SAPIENTIA VARADIENSIS ALAPÍTVÁNY

(SAVA)

KÖZÖS ESEMÉNYNAPTÁRA

2019-re

 

2019. január 14-23.- Magyar Kultúra Ünnepe Nagyváradon (XVIII.)

2019. március 9-10.- Károly József Irenaeus (1854-1929) premontrei tudós fizikus – Jubileumi megemlékezés.

2019. október 6. -Megemlékezés Nagyvárad aradi vértanúiról és könyvbemutató.

2019. október 24. -Szacsvay Imre (1818-1849) a magyar Országgyűlés vértanú jegyzője – Jubileumi emlékünnep.

2019. november 8-9. -Partiumi Magyar Tudomány Napja 2019, a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 keretében

 

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

                                                                                             

Dr. Fleisz János, alapító elnök

 

 
TIBOR ERNŐ GALÉRIA

 

 //tiborernogaleria.gportal.hu

  
 
NAGYVÁRADI CIVIL KEREKASZTAL (NCK)

 

 
MCSZESZ

 

 
POSTICUM

 

 

Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae

 

 
Kárpát-medencei Kisebbségi Magyar Közművelődési Civil Szervezek Fóruma

 

 
CIVIL EGYÜTTMŰKŐDÉSI TANÁCS - CET

 

 
Írj nekünk!
fle@freemail.hu
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ARHÍVUM

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
FESTUM VARADINUM

 


 

 
Lábléc


"A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) Szövetségi Tanácsa kiindulva abból, hogy a magyar közösség érdekében tevékenykedő civil szervezetek között nincs olyan átfogó erő, egy olyan testület, amely a nagyváradi magyarság civil társadalmi érdekeinek egészét képviselné, hogy védelmezni kell a helyi magyarság sajátos közösségi értékeit, amelyek szerves részét képezik mind az ország, mind pedig Európa értékeinek; hogy a jelenlegi válságos időkben a civil szervezeteknek meg kell teremtenie a fennmaradásukat és fejlődésüket biztosító feltételeket és főleg, hogy képviselni kell a nagyváradi civil szervezetek sajátos érdekeit mindazon esetben, amikor ez szükséges, javasolj

a egy Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK) sürgős létrehozatalát.  Ez lenne az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetűek.  Ez az a struktúra, amely az egyes pártpolitikai, ideológiai és egyéb részérdekeken felülemelkedve jogosult olyan 

közösségi kérdésekben véleményt kialakítani és állást foglalni, melyek jellegükben és hatásaikban túlmutatnak az egyes szervezetek céljain, amely érdemben és jogosan képviselheti a nagyváradi magyarság közös érdekeit, legyenek azok művelődési, egyházi, oktatási, szociális, gazdasági, társadalmi, vagy más természetüek."   (Dr.Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője)

 

 

 

 

CIVIL VEZETŐK LÁTOGATÁSA BRÜSSZELBEN

2007 november elején erdélyi, partiumi és bánsági civil vezetők tettek látogatást Brüsszelben Konya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő meghívására. A mintegy 30 tagú küldöttségben Nagyváradot dr. Fleisz János a BINCISZ és a Sapientia Vardienis Alapítvány elnöke, a Nagyváradi Civil kerekasztal kezdemémyezője és Szentmiklósi Zoltán a RMGE Bihari osztályának elnöke képviselték.

 

 

Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.    *****    Ha bármilyen kérdésed van, akár egészségügyi, akár párkapcsolati; keress meg és segítek!    *****    Költöztetés-Bútorszállítás-Tatabánya !    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.